Riktmärken i fjällen
Akkastugorna- sveriges vackraste drottning!

STF Akkastugorna ligger endast 2km från samevistet Änonjalme och vid foten av sveriges vackraste berg AKKA(2016 m.ö.h) som även kallas för Lapplands drottning. Akkastugorna ligger i Stora Sjöfallets National Park och består av 2st stugor.
Foto: Henrik Froböse, Juni 2007

 Läs mer om STF Akkastugorna...


Läs mero  


Saltoloukta - ständigt brinnande brasa

STF´s Fjällstation Saltoloukta ligger i väglöst land vid sjön Langas i Stora Sjöfallets Nationalpark. Saltoloukta fjällstation har drygt 100 bäddar och är känd för att ha fjällvärldens bästa restaurang, ett måste för den som vill prova på lapp-ländska delikatesser i en helt unik miljö.
För den modige bastubadaren rekommenderas ett avkylande dopp i Langas, endast ett fåtal meter från bastun.

Foto: Henrik Froböse, Juni 2007Läs mer om STF Saltoluokta Fjällstation...

Läs mer om Saltoluokta Fjällstation 


Tarfala- högalpint 1150 m.ö.h vid foten av Kebnekaise

Tarfala är den fjällstuga som ligger allra mest högalpint av alla STFs fjällstugor. Den är belägen i Tarfalavagge omges av flera toppar som är över 2 000 meter höga – Kebnekaises sydtopp och nordtopp, Kaskasapakte och Kaskasatjåkka.En kilometer söder om sugorna ligger Tarfala forskningsstation, där det bedrivs fältstudier i glaciologi på bl.a på storglaciären. Det är 9km till KEBs fjällstation.
Foto: Daniel Fuchs, Juni 2004
Läs mer om STF Fjällstuga i Tarfala...

lä 


Sarek - europas sista vildmark

Sareks nationalpark bjuder på Sveriges mest dramatiska och minst påverkade landskap, med spetsiga fjäll, mäktiga glaciärer, djupa dalar och vilt forsande vattendrag. Inget annat område i Europa har lika stora kvalitéer av vildmark. Bilden är tagen 27 juni i Routesvagge mitt i centrala Sarek. 45km från Änonjalme.
Foto: Henrik Froböse, Juni 2007
Läs mer om Sareks nationalpark på Wikipedia...

l .


Kebnekaise 2111 m.ö.h - en klassiker

Kebnekaise´s sydyopp i sikte. Vi gick i östra leden upp den här gången över Björlings glaciär och fick prova på klättring. När man står på toppen av KEB en sådan fin dag som vi hade ser man en 11-del av sverige yta
Foto: Henrik Froböse, Juni 2008

Läs mer om STF Kebnekaises Fjällstation...

  .


Akka 2016 m.ö.h - lapplands drottnning

Akka tillhör absolut en bland sveriges vackratse fjäll, det kallas också för lapplands drottning. Akka ligger i stora sjöfallets nationalpark och på gränsen till Sarek & Padjelanta. Till högsta toppen är omkring 1 500 meter fallhöjd, den största för något fjäll i landet. Daniel tog denna vackra bild från Ritsem.
Foto: Daniel Fuchs, Juni 2007

Läs mer om Akka på Wikipedia...

Läs mer om  


Spiterstulens turisthytte - bas för toppturer i Jotunheimen

Natten närmar sig med stormsteg, hinner vi nå baslägret vid Spiterstulen före mörkret? Denna regniga kväll. Spiterstulen är en stor fin anläggning med riktig fjällkänsla som ligger beläget mellan nordens två högsta toppar Galdhöpiggen
2469 m.ö.h & Glittertind 2465 m.öh. Här är rena alpkänslan.

Foto: Henrik Froböse, Juni 2003

Läs mer om Spiterstulens Turisthytte...

 


Kyrkja 2032 möh - en favorit

Kyrkja är långt i från Jotunheimens högsta fjäll, men är det roligaste toppen jag har bestigit. Utgångspunkten var Leirvassbu coh toppturen tog runt 4  timmar upp och ner.
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2005


Läs mer om Kyrkja...  


Nikkaluokta - där högfjällen tar vid

Nikkaluokta är beläget ett par mil väster om Kiruna där vägarna slutar och fjället tar vid. Nikkaluokta är tillsammans med Abisko den vanligaste entrén till Kungsleden. Efter några timmar ser du en av fjällens mest fotograferade bergssilhuetter, med Tuolpagorni i spetsen. 19km til KEB´s fjällstation.
Foto: Daniel Fuchs, Juni 2008

Läs mer om Nikkaluokta... 


Blåhammaren - sveriges minsta fjällstation

STF´s Fjällstation Blåhammaren är Sveriges näst högst belägna fjällstation och ligger 1086 meter över havet bara Låktatjokka ligger högre 1230 m.ö.h.  Här fick vi en enorm familjär känsla direkt vid ankomst. Passa på att bada basta och njut av fjällvärldens  mest vidunderliga utsikt ner mot mot Storlien.
Foto: Daniel Fuchs, Juni 2006

Läs mer om STF Fjällstation Blåhammaren, Jämtland...Skåla 1848 m.ö.h - övernatta på hög höjd

Skålatornet är en av  Norska turisföreningens mest  spektakulära hyttor &  ligger på 1848 meters höjd, på själva toppen av  Skålafjället.  Detta torn som är byggt av 1,25 meter tjocka murar är en självbetjäningshytta och byggdes år 1891, ursprungligen för att fungera som ett sanatorium, men överläts till Bergens turistförening redan år 1897.
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2008Läs mer om Skålatornet, Loen Nordfjord

 


Sylarnas Fjällstation - 1035 m.ö.h

STF´s Fjällstation Sylarna ligger 1035 m ö h intill det mäktiga Sylmassivet, vars högsta topp ligger några meter in på den norska sidan och är 1762 m.ö.h .  Det är 16 km till närmaste landsväg i Storulvån & 20km till Blåhammarens Fjällstation som tillsammans bildar såkallad Jämtlandstriangel som är en trevlig tur.
Foto: Daniel Fuchs, Juni 2006Läs mer om STF Fjällstation i Sylarna, Jämtland...Läs mer om STF Fjällstation i 


Kisuris - där 3 nationalparker möts

STF´s Kisurisstugor består av 3st stugor &  ligger 16 km söder om Akkastugorna.
Parkmöten, här möts Sveriges 3 största Nationalparker.  Kisuris ligger i Padjelanas nationalpark, norrut  ligger Stora Sjöfallets Nationalpark & sydost om stugorna ligger sveriges mest oröda nationalpark Sarek.

Foto: Daniel Fuchs, Juni 2007
 
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2011 
 


Sälka – mitt på Kungsleden

Sälka, nordsamiska Sealgga, är ett bergsmassiv i Kebnekaiseområdet. Sälka ligger i skärningspunkten mellan Tjäktjavagge och Stuor Räitavagge i Kebnekaisemassivet.   Vandrar du norr ut såSälkastugorna består av 3st stugor och är en bland dom största stugorna runt Kebnekaise området. Här finns också en vedeldad bastu och nära till ett dopp i den iskalla jokken. Att bada bastu i fjällen efter en dagsvandring rensar verkligen själen.
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2011 
 Läs mer om STF Fjällstuga i Sälka...


Stuor Kärpel – Rastskydd på kalfjället

12 km söder om Katterjåkk på gränsen till Norge ligger denna lilla stuga mitt uppe på kalfjället. Stuor Kärpel är ett rastskydd eller en nödstuga med två träbänkar som går att sova på och en braskamin. Det  finns även ett vedförråd samt utedass för den som blir nödig. Leden som går mellan Katterjåkk och Unna Alakas är det väldig få som vandrar för att den är utmärkt som vinterled och dessutom väldigt kuperad.
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2011 Kaitumjaure - med sitt fantastiska delta

STF Fjällstuga i Kaitumjaure  ligger vackert på en sluttning ner mot sjön med samma namn. Från stugan har du en underbar utsikt ner mot den långa smala sjön som kantas av branta fjällsidor. Det är 9 km till Teusajaure & 14km till
Singi Stugorna. Det finns en liten butik som man kan  proviantera i.
Foto: Henrik Froböse, Juni 2008 
Läs mer om STF Fjällstugor i Kaitumjaure...
 

 


Teussajaure - ger ett tropiskt intryck

STF Fjällstuga vid Teusajaure ligger vackert alldeles vid stranden av sjön. Ett måste är att ta sig ett vedeldat bastubad i den röda stugan & självklart ett dopp i det iskalla vattnet. Här finns också en fantastisk fin fors rinnande från fjället.
Foto: Daniel Fuchs, Juni 2008


Läs mer om STF Fjällstuga i Teusajaure...

Läs mer om  


Vakkotavare - fjällstugan man passerar

Vakkotavare ligger vid Akkajaure i Stora Sjöfallets Nationalpark. Här är det många som börjar eller slutar sin vandring när man går delar av Kungsleden. Man har en fantastisk vy in över Sarek norrifrån & söder om Vakkotavare ligger Saltoluokta Fjällstation som man når med buss (20 min) och norr om ligger Teusajaure fjällstuga  (16 km vandring)
Foto: Henrik Froböse, Juni 2008
 Läs mer om STF Fjällstuga i Vakkotavare...

ll 


Singistugorna - blåsig knutpunkt på kungsleden

Singistugorna ligger längs Kungsleden och är en knutpunkt mellan Abisko & Nikkaloukta. Här möts flera dalar och är känd för att vara mycket blåsig. Det är 9km till Kaitumjaure, 12km till Sälka  & 14km till KEB´s Fjällstation.
Foto: Henrik Froböse, Juni 2008 

 
Läs mer om STF Singistugorna...


Katterjåkk – känd som mätstation för SMHI

Katterjåkk ligger ca 2 km innan Riksgränsen. Här låg ett stort rallarläger. Delar av ett kraftverk och en damm finns kvar, dessutom ett rallarhus som kallas "Hotell Frys Ihjäl"- det fick sitt namn av ett gäng scouter som tvingades söka skydd där under en storm på 40-talet, och som genomled en frusen natt. Utgångspunkt för vandring till Stuor Kärpel och Unna Alakas.
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2011 Läs mer om  Katterjåkk Turiststation...


 


Nallo – spektakulert område

STF Fjälltuga i Nallo är helt klart värt ett besök för dig som vill gå på egen hand i ett spektakulert område. Nallo, nordsamiska Njállu, är ett berg i Stuor Räitavagge i Kebnekaiseområdet. Sett från Vistasvagge i  sydöst har en del av berget ett mycket karaktäristiskt, extremt spetsigt utseende som givit det dess namn, vilket på svenska betyder Nålen. Bergets topp är lätt att bestiga utan särskild utrustning, vilket lämpligen görs från nordväst. Själva "nålen" är cirka hundra meter lägre än toppen och betydligt svårare att bestiga. Avstånd: Tjäktja 9km, Vistas 9km och Sälka 10km.
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2010 
Läs mer om STF Fjällstuga i Nallo...

Läs mer om N  och     Nallostugan    f  


Unna Allakas – enadst 2km från Norska gränsen

STF Fjällstuga Unna Allakas ligger 30 km söder om Katterjåkk på en sagolikt fin plats med utsikt över fjällsjöar och högfjäll. Fjällstugan ligger bara två kilometer från gränsen mot Norge. På andra sidan gränsen, ytterligare fyra kilometer bort, ligger den norska stugan Cunojavrrehytta. Ännu en bit bort ligger det mäktiga Storsteinsfjellet som dominerar och närmast vakar över hela området.
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2011
 Läs mer om STF Fjällstuga i Unna Allakas... Kebnekaise – sveriges högalpina centrum

Kebnekaise en av Sveriges få, riktigt högalpina områden, ett måste. Kebnekaise Fjällstation ligger 690 möh i Ladtjodalen och 19 km från närmaste väg i Nikkaluokta. Alla har väl lärt sig i skolan att Kebnekaise med sina 2111 möh och är Sveriges högsta berg, vad alla däremot inte vet är det är Sveriges högalpina centrum. Hit kommer massor av människor för att förverkliga en dröm att bestiga sveriges högsta berg. Här finns en unik atmosfär som måste upplevas.
Foto: Henrik Froböse, Juni  2008 

Läs mer om STF Kebnekaises Fjällstation...

Läs mer  


Abiskojaure – vackert belägen längs Kungsleden

STF Abiskojaure ligger i Abisko nationalpark vid den klara fjällsjön Abiskojaure. Fjällstugan är vackert belägen längs Kungsleden och Nordkalottleden. Här finns en långgrund barnvänlig sandstrand som inbjuder till friska dopp.
 
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2010Läs mer om STF Abiskojaure fjällstugor...
  


Nigardsbreen – Glaciärarm på Josedalsbreen

Nigardsbreen är en glaciärarm på östra sidan om Nordeuropas största
inlandsglaciär Jostedalsbreen. Jostedalsbreen ligger öster om Jotunheimen
och norr om Sognefjorden. Här hyrde jag och Daniel en Glaicärguide en
hel dag för att prova på att gå blåisen med spikskor, yxa och rep
.
Foto: Henrik Froböse, August  2005 Läs mer om Nigardsbreen... 


Alesjaure – har fjällvärldens bästa bastu

STF Fjällstugor i Alesjaure ligger på en kulle med en milsvid utsikt längs
Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise. Alesjaure är STFs största
fjällstuga. Här finns fjällvälden bästa bastu och en minibutik man
kan proviantera i.
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2010

Läs mer om STF Fjällstugor i Alesjaure...


 


Abisko Fjällstation – norra ändpunkten på Kungsleden

Fjälläventyret börjar i Abisko.

STF Alesjaure ligger på en kulle med en milsvid utsikt längs Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise. Alesjaure är STFs största fjällstuga och perfekt även för kombinerad fjällutflykt och konferens. Här finns både konferenslokal och enklare servering.

Foto: Henrik Froböse, Augusti 2010

Läs mer om STF Turiststation i Abisko...Lapporten – sveriges mest avbildade fjällmotiv

Lapporten är Sveriges kändaste fjäll. Det som gör Lapporten så speciell är de rena dragen i bergformationen och de ständigt varierande ljuset. blicken dras instinktivt dit och det känns som att det är något där borta som lockar. Lapporten har även något sakralt över sig och det är lätt att låta tankarna få fritt spelrum när man stannar till på en barfläck i kråkbärsriset och med riptuppens kacklande i bakgrunden.
Foto: Henrik Froböse, Augusti 2010Läs mer om Lapporten...